Hagyományteremtő céllal rangos egyetemi tornát szervez a győri Széchenyi Egyetem az UNI GYŐR ETO HC utánpótlására építve. Január 11-13-a között a székelyföldi Sapientia Egyetem mellett 4 szlovákiai egyetem csapata, köztük a Besztercebánya, a Trencsén, a Zsolna együttesei játszanak egymással és az UNI GYŐR ETO HC csapata ellen.

2023. január 11-13. között kerül megrendezésre az UNI GYŐR HOCKEY CUP

SZERZŐ

UNI GYŐR

SPORTÁG

-

DÁTUM

2023.01.03.

Ez egyben egy próba is - közölte Gyömörei Tamás a győri Széchenyi Egyetem Sportközpontjának vezetője. A győri egyetem szeretne nagyobb súllyal jelen lenni a felnőtt jégkorongban, ahogy jelenleg már az UNI GYŐR ETO HC Andersen ligás csapatánál is fenntartó szerepet vállalt. A következő cél az európai egyetemi bajnokság, az EUHL, amelyben a tornán résztvevő csapatok mellett szerepel cseh és lengyel egyetemi csapat is. Ebben a bajnokságban csak olyan játékosok léphetnek jégre, akiknek aktív egyetemi jogviszonyuk van, vagy abban az évben töltik be a 18-ik életévüket, illetve érettségiznek. Ezért is fontos, hogy a Széchenyi Egyetemnek minél több jégkorongozó hallgatója legyen, de az is valószínű, hogy az első évben több olyan játékosa lesz a csapatnak, akik más egyetemre járnak.

A győri egyetemen már most is számos sportolói ösztöndíjas hallgató tanul és a képzések között szinte mindenki megtalálhatja a neki valót. Az ösztöndíj mellett a kollégiumi elhelyezés is nagy segítség azon sportolóknak, akik nem a profi hivatást választják, hanem a tanulás mellett döntenek úgy, hogy az élsportot ne kelljen abbahagyniuk.

A jégkorong mellett számos más sportágban van jelen a győri egyetem a felnőtt ligákban. Kézilabdában, kosár- és vízilabdában már évek óta tartanak fenn egyetemi és felnőtt ligás csapatokat és ezekben számos hallgató játszik. Minden évben február 15-ig kell beadni a felvi.hu-n keresztül a jelentkezéseket a felsőoktatási intézményekbe. Ezért készített egy kiadványt a győri egyetem, amellyel kedvet csinálnának, a jelenleg is élsportoló jégkorongozóknak az egyetemi tanulmányokhoz. Ezen a linken keresztül elérhető a kiajánló:

A sportolók között a Rekreáció, a Kereskedelem és Marketing, a Műszaki Menedzser Szak, a Nemzetközi Tanulmányok és a Sportdiplomáciai Szaktanácsadó (szakirányú továbbképzés) nagyon népszerű, a hallgatók felmentést kérhetnek az órák látogatása alól, valamint egyéni vizsgarendet. A jégkorong esetében az UNI GYŐR ETO HC-vel együttműködésben edzenek a csapatok, így a leendő hallgatóknak lehetősége lesz játszani a korosztályos bajnokságokban, az Andersen Ligában és reményeik szerint szeptembertől az EUHL bajnokságban is. Így nem kell feladni sem a jégkorongot, sem a tanulást.

Jelenleg Magyarországon nincs felnőtt egyetemi fenntartású jégkorongcsapat az EUHL, azaz a kelet-európai egyetemi jégkorong ligában, bár már próbálkozott magyarországi csapat. A Hokiklub Budapest a BME csapataként, a 2017/18-as szezontól 2 éven keresztül részt vett a bajnokságban. A székelyföldi Sapientia Egyetem gárdája már évek óta az EUHL stabil szereplője, velük együtt jelenleg 8 egyetemi csapat indul a bajnokságban. A trencsényi bázisú bajnokságban 4 szlovák, 1 cseh és 2 lengyel egyetem harcol az elsőségért a Sapientia mellett.

EUHL csapatok

Tanulj Győrben!

Sportolj Győrben!