Az Odnoga családnév nem ismeretlen a megyeszékhelyen. A nagyapát lelkiismeretes gázszerelőként számos győri háztartásban tisztelték. Gyermekei közül Ottó és Róbert a birkózósportban jeleskedtek. A harmadik generációt képviselő Lotti éppen világbajnokságon vett részt a női jégkorong-válogatottal, míg bátyja, Mátyás a családból az első, aki elérte a nemzetközi színvonalat: vele beszélgettünk sportról, pályafutásról, életről.

SZERZŐ

UNI GYŐR ETO

SPORTÁG

Jégkorong

DÁTUM

2023.04.18.

Hogyan mutatná be a májusban huszonnyolcadik életévét betöltő Odnoga Mátyást?

– Tartalmas profi sportolói karrier után, szülői példa nyomán kezdett el foglalkozni a vendéglátással, a fiatalember fél éve egy belvárosi hamburgerezőt üzemeltet. Mellette kitart választott sportágánál, az UNI GYŐR ETO HC igazolt jégkorongozója a második osztálynak számító Andersen Ligában. Egyúttal másodedzője is a csapatnak, immár többéves utánpótlásedzői gyakorlattal.

Fiatalos arc, átlagos termettel: hogyan lett hokis a csatárként marcona külsejű bekkek ellenfele?

– Egyszerű korcsolyázással kezdődött, aztán Bartalis József valahogy kinézett magának, elhívott edzésre. Ott kezdődött minden, hatéves koromban. Megkedveltem a hokit, barátokat szereztem a pályáról, később jöttek a sikerélmények, lépésről lépésre haladtam előre.

Kérhetjük ennek a részleteit?

– Tizennégy évesen igazoltam a szlovákiai Érsekújvár utánpótlásához, aztán játszottam Pesten, az MTK-ban, majd Innsbruckba kerültem. A tiroli főváros az első nagyobb sikerem színhelye, osztrák utánpótlásbajnoki ezüstéremmel. Az akkori ottani külföldiszabály miatt jöttem haza, Debrecenben három évig szerepeltem. Ott mutatkoztam be az első osztályban, amely MOL Liga néven működött. Utána a Dunaújvárosi Acélbikák következett, pályafutásom eddigi legeredményesebb korszakával, egyszer elnyertem az Aranysisak díjat mint a legponterősebb hazai játékos. A MAC Újbuda csapatával megismerkedtem a szlovák jégkorong-bajnokság élvonalának légkörével, majd eltöltöttem egy évet Újpesten. Következett a Vasas, a fővárosiak győri egyesülése eredményeként tizenkét év után, 2021 őszén ismét győri jégkorongozó” lettem…

Jó néhány helyen megfordult. Ma mit csinálna másként?

– Mindig igyekeztem a legmagasabb szinten teljesíteni, de sokszor nehéz volt megbirkózni azzal a beidegződéssel, hogy sehol sem tekintettek helyi játékosnak. Viszont büszke lehetek a MAC-nál játszott esztendőre, mai fejjel azt az időszakot, a szlovákiai színvonalnak megfelelést próbálnám meghosszabbítani. Visszatekintve úgy érzem, talán nem kellett volna a hazai mezőnynél jóval többre vágyni, és tény, hogy volt idő, amikor kicsit beszippantott a fővárosi élet…

Melyek azok az erényei, amelyek által a válogatottságig vitte?

– Technikás, gyors korongozónak tartottak, a szükséges intelligencia sem hiányzott a játékomból. Egy kis keménységért nem mentem sohasem a szomszédba, és az utolsó két évet kivéve elkerültek a komolyabb sérülések is. Utánpótlásszinten még nem nagyon vettek figyelembe, de amikor a felnőttek között lehetőséget kaptam, igyekeztem élni vele, a második válogatottmérkőzésemen gólt szereztem. Összesen hatszor voltam válogatott, azt nagyon sajnálom, hogy nem vehettem ki a részemet a magyar jégkorongsport legfényesebb sikereiből.

Hogyan tervezi a jövőjét?

– Rendezett családi háttér és vállalkozás segít a cél elérésében, amelyben a jégkorong mindig megmarad örök szerelemnek. Szeretnék hozzájárulni a győri hoki legmagasabb szintre való visszajuttatásához. Jelenleg még játékosként, de már belekóstoltam az edzői munka nem kis felelősségébe, és ezt az új kihívást is vállalom.

KA: Odnoga Mátyás napjainkban ismét győri zöld-fehérben korongozik, ezúttal a másodosztályban.

Forrás: Kisalföld

Tanulj Győrben!

Sportolj Győrben!