SERCO UNI Győr–DVTK-HUN-Therm 87–77 (28–16, 11–19, 17–12, 11–20, 20–10)

Győr, NB I-es női elődöntő, 3. mérkőzés, 1500 néző. V.: Cziffra, Frányó, Fodor.

SERCO UNI Győr: ELLENBERG 19/6, DUBEI 15/6, Bach 2, Török Á. 2, WILLIAMS 12. Cs.: DOMBAI 17/6, Oroszová 2, RUFF-NAGY D. 14/3, Varga Zs. 4, Weninger, Edző: Cziczás László.

DVTK-HUN-Therm: AHO N. 12, KÁNYÁSI 5/3, GUIRANTES 32/6, GARBIN 12, Kiss A. 9. Cs.: Jovanovic 6, Bernáth 1. Edző: Völgyi Péter.

A mérkőzésstatisztikája ide kattintva olvasható.

SZERZŐ

SERCO UNI GYŐR

SPORTÁG

Kosárlabda

DÁTUM

2023.04.12.

SOCIAL

A diósgyőriek szereztek vezetést, de 6–4-nél először vezettünk. Az első meccsen látott nagy iram és jó helyzetkihasználás jellemezte az első perceket, három perc után mindkét csapat 8–8 pontnál járt. Két pontnál nagyobb különbség továbbra sem alakult ki, egészen a 6. perc közepéig, mikor Dubei emelt be egy triplát (15–10). Időt is kért Völgyi Péter. A folytatásban Török duplából, Dombai triplából növelte az előnyt (20–10). Garbin hosszabb szünet után talált be diósgyőri oldalon, de Oroszová két büntetőből válaszolt, majd Ruff-Nagy labdaszerzés utáni kosarával megint kétszer annyi dobott pontnál jártunk, mint kapottnál (24–12). A negyed végére is maradt a 12 pontos vezetésünk (28–16).

Ellenberg triplájával kezdődött a második szakasz, majd Guirantes is beemelt egy hármast. Guirantes ismét egy trojkát szerzett, ezzel a 13. percben 33–22 volt az állás. Cziczás László időt kért, hogy kicsit rendezze a sorokat. Kicsit megakadtunk támadásban, de szerencsére a DVTK sem dobott jól. Guirantes egy duplával mozdította el az eredményt, ezzel tíz ponton belülre került a vendéggárda, de csak Dombai kosaráig (35–24). A félidő hajrájában feljött négy pontra a vendégcsapat (35–31). Cziczás László újfent kikérte idejét, hiszen már több mint két perce szerzett kosár nélkül voltunk. Ellenberg fontos duplát szerzett a rövid szünet után. Két negyed után négy ponttal vezettünk (39–35).

Ellenberg kosara nyitotta a pontgyártást a második félidőben, Kiss Angelika válaszolt erre, majd Varga Zsófia is betalált. A tétnek megfelelő volt az izgalom, mindkét csapat nagyot harcolt. Minden labdáért, minden dobásért, minden pontért alaposan meg kellett izzadni. Dubei, majd Ruff-Nagy kosara után egy kicsit megnyugodhattunk megint (47–39). Aho Nina két kosárral felezte a különbséget. Williams újabb fontos kosarat szerzett. Kisebb zavar volt a gépezetben, így megint négy pont volt az előnyünk, amikor Dubei emelt be egy hárompontost, Ellenberg pedig egyik büntetőjét értékesítette (53–45). A zárófelvonás előtt kilenc ponttal vezettünk (56–47).

Ebben Guirantes másfél perc után szerezte az első kosarat, majd duplázott, Garbin közelije után pedig Cziczás László időt kért (56–53). Egy pontra jött fel a visszatérés után a DVTK, kellett volna a kosár. Ellenberg triplája kipördült a gyűrűből, Williams viszont csont nélküli kosarat dobott. Kányási triplája után új meccs kezdődött (58–58). Dubei duplája, Ruff-Nagy kosár plusz büntetője után után megint elléptünk kicsit (65–60). Folytatódott a dráma, az utolsó három perc előtt 65–63 volt a javunkra. Cziczás László megint időt kért. Egy perc 46 másodperccel a vége előtt két büntetőt dobott a DVTK – Garbin keze nem remegett meg (65–65). Ellenbergé sem szerencsére, mi támadhattunk egy védőlepattanó megszerzése után. Völgyi Péter kért előtte időt. Nem tudtunk kosarat szerezni, a DVTK-nak 20 másodperce maradt a kosárszerzésre. Garbin bedobta, 1,5 másodperc volt hátra, egyenlő volt az állás (67–67). Jöhetett a hosszabbítás.

Ellenberg büntetőivel maradt az előny nálunk, Guirantes triplájába pedig jól nyúltunk bele. Ruff-Nagyé viszont utat talált a gyűrűbe (72–67). Ellenberg kosarába támadóhibát fújtak, de Dombai labdát szerzett, majd a kosara után büntetőt is dobhatott, jól (75–67). Garbin faragott a hátrányból, Williams viszont eredményes volt. Völgyi Péter időt kért, két és fél perccel a vége előtt (77–69). Dombai triplája után eldőlni látszott a csata (80–71). A miskolciak triplákkal kísérleteztek, viszont nem pontosan, így újabb fordulat nem jött, Ellenberg triplája lezárta a meccset.

A párharcot 2–1-re nyertük, így 2016 után ismét nagydöntőt játszhatunk, az ellenfél a címvédő Sopron Basket lesz.

Cziczás László: – Büszke vagyok a lányokra, olyan mentális erőről tettek tanúbizonyságot, mely nem mindennapi. Ha valaki a szezon előtt azt mondja, döntőt játszunk, talán magam sem hiszem el, de megdolgoztunk ezért az alapszakaszban, és a DVTK ellen is. Hét meccsből négyszer győztük le őket. Jön a döntő, ez hab a tortán, szeretnénk minden pillanatát kiélvezni.

Dombai Réka: – Nagyon boldogok vagyunk, fantasztikus volt  ilyen közönség előtt játszani és nyerni. Előbb is lezárhattuk volna, de végül a hosszabbításra maradt a döntés. Ebben extázisban játszottunk, ezért sikerült győznünk.

Völgyi Péter: – Gratulálok a győrieknek, összességében megérdemelten jutottak be a döntőbe. Volt lehetőségünk a negyedik negyedben arra, hogy megfordítsuk az állást, de nem éltünk a győriek könnyebben eladott labdáival. Ettől függetlenül büszke vagyok a lányokra az egész évért, most azon leszünk, hogy a bronzérmet megszerezzük.

Arella Guirantes: – Tulajdonképpen egy meccsen ment el kicsit a szezonunk, amiatt van bennünk egy kis csalódottság, de az egész  szezont nézve nem lehetünk elkeseredettek. Nagyon jó emberekből áll a csapat, jó itt játszani, szeretnénk a bronzéremmel vigasztalódni.

Fotó: Rákóczy Ádám

Tanulj Győrben!

Sportolj Győrben!